Paardenbloemen gelei

Paardenbloemen gelei

30 april 2020 0 Door Reneesgreenies

We zien het helaas als onkruid en trekken het vaak uit onze tuin de felgele paardenbloemen, Naast het feit dat ze heel nuttig zijn voor de bijen en hommels kun je ze dus ook in jouw keuken gebruiken!

Het is heerlijk en hartstikke gezond, een ware energie booster!

Wist je dat alles van de paardenbloemen gewoon eetbaar is? Mij werd vroeger altijd verteld dat ze super giftig waren, tot ik afgelopen week met een veld vol paardenbloemen zat en opzocht op internet wat ik er mee kon en vond onwijs veel goeie eigenschappen van de paardenbloem! Ze zitten vol met magnesium, koper, calcium, ijzer en alle vitaminen die je maar kunt bedenken! Laten we deze keer beginnen met de paardenbloemblaadjes, deze kun je op alle manieren gebruiken, zo in je mond stoppen is misschien niet zo lekker want ze kunnen bitter smaken maar dit kan je prima oplossen door ze te gebruiken in de gelei, een heerlijke siroop, ze te verwerken in je salade of in een wok gerecht!

Dit is een geweldige activiteit om met je kinderen te doen! Maak er een onderlinge wedstrijd van, wie plukt de meeste paardenbloemen!? Ga opzoek naar een paardenbloemen veld, Zoek het liefst een veld waar geen dieren in lopen, zo hoef je de paardenbloemen alleen maar uit te schudden en niet af te spoelen, wanneer je ze afspoelt onder de kraan verwijder je vaak veel van de nectar steeltjes en juist deze geven een heerlijke zoete smaak af, wees niet bang je zeeft op het einde de paardenbloemen nog een keer waardoor er absoluut niets in je gelei terecht komt,vind je dit echt geen prettig idee? Spoel de bloemen snel af onder de kraan.

Hieronder een recept voor een super simpele maar ware energie gevende lente jam!

Ingrediënten:

  • 100 paardenbloemen(Alleen de bloemen dus niet de stelen!)
  • Geleisuiker( 1 kilo suiker voor 2 kilo fruit)
  • 1 citroen
  • 1 sinaasappel
  • 2 eetlepels honing(optioneel!)
  • Water
  • zeef, pan, schone theedoek en gesteriliseerde weckpotten (optioneel : een trechtertje zodat je geen vloeistof morst!)

Bereidingswijze:

  • Snij het kontje van de paardenbloem af en gooi de gele blaadjes in een pan.
  • Maak de citroen en sinaasappel schoon en snij ze in plakken, voeg dit toe aan de paardenbloemen.
  • Voeg water toe totdat alles onderstaat en laat dit 5 minuten koken.
  • Zet het vuur uit en laat het geheel 24 uur lang trekken.
  • Nadat het 24 uur heeft kunnen trekken zeef je het geheel. Leg in de zeef een schone theedoek(mag ook een kaasdoek/neteldoek zijn)
  • Meet af hoeveel vloeistof er over is gebleven, per 100 ml voeg je 55 gram geleisuiker toe.
  • Laat het geheel 5 minuten lang goed koken en giet het daarna over in weckpotten, draai de potten op hun kop, wanneer ze afgekoeld zijn kun je ze weer terugdraaien. Het lid van uw pot moet niet in te drukken te zijn dit betekent dat de pot vacuüm is getrokken.
  • TIP: Zeker weten of het echt een gelei is geworden? Zet voordat je begint een bord in de koelkast , wanneer jij denkt dat je gelei klaar is pak je het bord uit de koelkast, legt er een theelepel hete gelei op en beweegt het bord heen en weer, druipt de gelei eraf dan is hij nog niet goed gebonden en heb je wat extra geleisuiker nodig, blijft hij mooi stevig liggen? Perfect je gelei is klaar!

 

Vacuüm is de gelei zeker 6 maanden houdbaar!

Lekker op een beschuitje!

Eet smakelijk!