Hmm… Jam!

Hmm… Jam!

Potten vol kunnen ze er hier van weg eten, daarom maken we het tegenwoordig lekker zelf!Ook de familie kunnen we altijd verblijden met een pot zelfgemaakte jam.

Toch denken veel mensen dat het moeilijk is om jam te maken maar eigenlijk is het gewoon peanuts, een kind kan de jam zelfs maken!

Waar begin je dan mee? Een paar kilo vers fruit inkopen, wij kopen vooral seizoens fruit deze zijn vaak het goedkoopst en het lekkerst. Zelf hebben we aardbeien en frambozen in de moestuin staan en een appel&peren boom maar de rest van het fruit komt bij de groenteman op de markt vandaan. Daarna is het schillen en ontpitten geblazen! Gooi het fruit na het gesneden te hebben in wat kleinere stukjes in de pan, Kook het 15 minuten tot een lekker moesje, pureer het fijn , voeg er geleisuiker/gelatine of een andere suikersoort aan toe, even roeren en dan overgieten in schone weckpotten, dichtdraaien, labelen en klaar is Kees! Ik hoor je denken : ”Jeetje zo moeilijk is dat eigenlijk niet!” En ik kan je vertellen het smaakt vele malen lekkerder, en zonder allemaal gekke kleur en smaakstoffen er aan toegevoegd!

Dit jaar zijn wij voor het eerst gestart met het wecken/oppotten/invriezen/inmaken en ga zo nog maar even door. We zijn gestart met allemaal vrij simpele recepten. Zo startte ik met basisaardbeienjam, Al snel volgde er een druiven jam en kwamen er steeds meer soorten en smaken bij. Vanaf volgend jaar ga ik allerlei gekke combinaties testen en jam maken voor de verkoop, die ga ik natuurlijk wel wat spannender verpakken!

Hieronder staan alle jam soorten die wij gemaakt hebben uitgeschreven:)

Ananas Jam.

Een fris zoete jam!

  • Benodigdheden:
  • 1 KG Ananasvruchtvlees
  • 400 gram geleisuiker
  • 2 eetlepels citroensap.
  • Schone weckpotten
  • Roerspatel
  • Pan
  • Weegschaal
  • Zeef

Snij de schil van de ananassen af  en snij het vruchtvlees in blokken. Was na het snijden al het vruchtvlees, gooi al het vruchtvlees in een pan met 2 eetlepels citroensap laat dit een kwartiertje sudderen. Na 15 minuten kun je het met een staafmixer klein maken maar je kunt ook net als mij gewoon je stamppot stamper gebruiken (Ja dit is echt waar , denken in creatieve oplossingen!) Hierna gooi je je fruit door een zeef heen, zo houd je alleen het sap over en geen stukjes (als je van stukjes houd kan je deze stap overslaan). Hierna gooi je het sap terug in de pan en kan je de geleisuiker ebij doen, roeren tot het dik genoeg is en dan overgieten in schone weckpotten( deze moet je hebben uitgekookt).

Appel Jam met vanille suiker.

Een soort appeltaartvulling maar dan voor op brood of beschuit! Ook lekker op een pannenkoek!

  • Benodigdheden:
  • 1.5 KG Appels
  • 350 gram geleisuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 2 eetlepels kaneel(optioneel)
  • Schone weckpotten
  • Roerspatel
  • Pan
  • Weegschaal
  • Zeef

Schil de appels , haal de klokhuizen eruit en snij de rest in blokjes. Gooi het allemaal in de pan en laat dit 15 minuten prutellen samen met de kaneelpoeder(Je kunt er ook voor kiezen om een kaneelstokje mee te laten koken). Maak de appels fijn door er met de staafmixer door heen te gaan of een stamper te gebruiken(Nu kun je zelf kiezen of je het door de zeef heen haalt of dat je er stukjes in wilt.) Wij hebben er voor gekozen om er fijne stukjes in te laten. Dit zet je opnieuw op, voeg nu de geleisuiker en de vanillesuiker toe, Roeren tot het dik genoeg is en dan overgieten in schone weckpotten.

Nectarine jam met rozemarijn.

Een zoete jam met een kruidige smaak!

  • Benodigdheden:
  • 1 KG Nectarine’s
  • 350 gram geleisuiker
  • Rasp van 1 citroen
  • 3 takjes rozemarijn
  • Schone weckpotten
  • Roerspatel
  • Pan
  • Weegschaal
  • Zeef

Schil de nectarines en ontpit ze, doe het vruchtvlees in een pan. Gooi hier 3 takjes rozemarijn bij. Laat dit 15 minuten opstaan en trekken, haal dan de rozemarijn takjes er uit en pureer het vruchtvlees. (Je kunt nu kiezen of je de zeef gaat gebruiken of dat je stukjes in je jam wilt) Hierna gebruik ik de zeef. Daarna doe ik het sap terug in de pan en doe de geleisuiker erbij, nu roeren tot het dik genoeg is en daarna over schenken in de schone weckpotten.

De jam test!: Als je er niet zeker van bent of het stevig genoeg is kan je dit het beste testen door voor je begint met het maken van je jam, een bord in de vriezer te zetten, Haal die eruit als je jam klaar moet zijn. Laat er een klodder hete jam op vallen , als het meteen stolt tot een dikke gelei dan is je jam klaar!

Allemaal niet zo moeilijk he? Maar wel ongelofelijk lekker! Welke jam vind jij nou té lekker dat je hem met ons moet delen? Deel hem in de reacties hieronder, Binnenkort komen er nog veel meer jam recepten online!

Liefs Reneesgreenies