Composteren “tips and tricks”

Composteren “tips and tricks”

Composteren

Wij maken al een tijd zelf onze eigen compost en omdat we zelf invloed hebben op de samenstelling, kunnen we onze (moes)tuin de in onze ogen benodigde voeding geven die wij denken dat onze (moes)tuin nodig heeft. In deze blog wil ik in gaan op de meest ideale samenstelling van compost, de beste compostbak voor jou, het bewerken van de composthoop en wat er nu wel en niet op de composthoop terecht mag komen. In deze blog neem ik jullie mee, een paar stappen verder in het proces, en ga ik in op via social media binnen gekomen vragen.

Wat mag op de composthoop en wat niet? Al het tuin, fruit, groente en keukenafval mag op de composthoop. Alle restjes groente die je bij het bereiden van je eten ergens af snijdt, de schillen van ui, knoflook, zaadlijsten van komkommers, courgette, blaadjes waar een smetje op zit, de vergeten groente achterin de groente la van je koelkast, en meer, gooi het er maar op, alles zolang het maar niet is gekookt. Gekookt voedsel composteerd wel maar krijgt de kans vaak niet omdat je er allerlei ongedierte mee aantrekt (muizen, ratten) die, voordat je gekookte afval mooi is gecomposteerd, allang de restjes hebben opgegeten. Je zit niet te wachten op ongedierte die om je huis/tuin zwerft op zoek naar nog meer restjes. Gooi ook geen vlees of vleeswaren op je composthoop.

In het land van composteerders is er wel een tweedeling over Nachtschade (solanaceae) groente afval. Groente uit de Nachtschade familie zou namelijk mogelijke plantziektes in je composthoop kunnen verspreiden, denk o.a. aan de Phytophthora ziekte die vooral bij aardappels en tomaten zeer bekend is. Hierdoor kan je composthoop besmet raken en zodra je dit op je groentetuin of border uitstrooit kunnen ziekten zich verspreiden onder je geplante groente en planten waardoor deze ook ziek worden en zelfs afsterven (of rotten/niet kiemen in het geval van groente). Zelf raad ik je aan om het risico niet te gaan lopen en de afval van groente uit deze familie bij je normale afval te deponeren.

Welke groente vallen onder de Nachtschade familie? (witte) Aardappels, Paprika, Okra, Aubergine, Tomaten, Pepers, Kruisbessen en Tabak(plant) zijn de voor ons de meest bekende groenten die we kennen uit de Nachschade familie, maar er zijn ongeveer 1500 groenten en planten die tot dezelfde familie behoren. Al deze groenten bevatten een stofje die als “gif” wordt gezien, vooral voor dieren maar waar wij mensen soms ook heftig op kunnen reageren als je er gevoelig voor bent. Daarom eten we bijvoorbeeld wel de aardappeltjes maar niet het loof van de aardappel omdat juist in de stengels en bloemen het stofje zit.

Wat er nog meer niet op je composthoop terecht mag komen is eigenlijk een “no brainer”. Een paar voorbeelden, maar het wijst zichzelf: Botjes, watjes, koffiefilters/pads, wol, boomstammen of dikke takken, kattenbakkorrels, brood en zieke planten. De vuistregel is, wat niet snel verteerd, hoort niet op je composthoop.

De beste samenstelling van je composthoop? Er zijn een paar basisregels; zorg voor goede doorluchting, veel variatie van afval, en voldoende vochtigheid! Zorg dat je je composthoop in laagjes opbouwt, zo gevarieerd mogelijk, grof en fijn, nat en droog, slap en stevig, koolstofrijk (houtsnippers, snoeihout, blaadjes, stro) en stikstofrijk (gras, dierlijke mest, tuinsnoeisels). Is het weken lang warm en weinig regen, voelt je composthoop erg droog aan, besproei dan je composthoop licht nat, zorg bij lange tijd regen dat je compost beschut is (onder een boom is ideaal) of met een dakje er boven zodat niet al je meststoffen wegspoelen. Een goede composthoop is altijd licht aan het broeien. Als je je hand in de composthoop steekt voel je dat het lichtjes warm is, Helemaal perfect!! De vuistregel is het liefst elke 6 weken even omscheppen zodat verteerde resten weer worden gemengd met afval dat net er op is gelegd, hierdoor krijg je een goede mix en wordt je composthoop mooi egaal van samenstelling en is het bruikbaar om je tuinplanten van nieuwe energie te voorzien of je grond klaar te stomen voor de stekjes/zaden van je te telen groente.

 

Keuze van compostbak. Welke compostmethode voor jou geschikt is hangt totaal van je situatie en ruimte af. Heb je een mooie grote tuin of juist een klein tuintje? Heb je op een volkstuincomplex een stuk grond gehuurd of heb je alleen maar een klein balkonnetje? Overal kan je composteren maar je zal de methode aan je eigen situatie moeten aanpassen. Je kan als je weinig ruimte hebt kiezen voor bijvoorbeeld een compostvat van 200 liter (standaard zijn de maten varierend van 200 tot wel 800 liter). Heb je slechts een balkonnetje dan kan je met een klein beetje handigheid ook zelf een compostvat maken van elke maat ton die je maar voor handen hebt. Je zaagt onderaan, aan één kant, een halve cirkel uit de wand. Je prikt genoeg gaten in het deksel en je bent al op weg. Bezit je een groter stuk grond, dan zou ik aanraden om een 3 á 4 bakken systeem te hanteren.

Bak 1: vers (groente/tuin) afval. Zorg hier al voor een goede mix van groen en bruin(takjes) afval.

Bak 2: na het omspitten van Bak 1 (6-8 weken) kan je de composthoop al flink door elkaar spitten en eventueel bijsturen. Zit er teveel grof materiaal in, kan je fijn snoeisel toevoegen. Is het te droog, schep er dan genoeg natter materiaal doorheen (vers groen blad) of vice versa als de hoop te nat is schep je er droog en grover materiaal doorheen.

Bak 3: Na periode van een week of 6 tot 8 start je met hetzelfde proces als hierboven echter is bak 3 bedoelt als “beluchtersbak”. Compost heeft in de laatste fase enorme behoefte aan lucht. Door de compost uit bak 2 nog een keer flink om te zetten (omspitten) zal in bak 3 het laatste restje aan nog niet verteerd afval mooi composteren.

Je kan eventueel nog een bak 4 toevoegen waarbij bak 2 en 3 dezelfde procedure is. (Omspitten en bijsturen wat betreft samenstelling) en bak 4 is dan je eindresultaat. Het resultaat zal fenomenaal zijn. Je eigen afval weer herbruikbaar gemaakt als energie voor planten en groenten. Compost (voeding) zal je tuin en moestuin weer doen groeien en bloeien. Wij zeven onze compost voordat we het gaan inzetten nogmaals om de laatste onverteerde delen er uit te halen en de compost mooi luchtig te maken voor we het over onze grond uitspreiden.

     

Probeer voor het zelf maken van je compost bak zoveel mogelijk materiaal te recyclen, gebruik bijvoorbeeld oud hout (planken, balken, pallets) en maak hiervan een compost kist of koop je compostvat bijvoorbeeld op marktplaats, Zo geef je producten een 2e leven!

Het eindresultaat van jouw compost avontuur.

Groetjes,

Jeroen (McNashies Vegetables)