De kamerplant van de maand Februari

De kamerplant van de maand Februari

De plant die jullie konden winnen via mijn Instagram account staat deze maand in het zonnetje! De Alocasia Stingray is een beeldschone maar toch ook een aparte bladplant, hij heeft prachtige stengels met een gemêleerd patroon toch is de Alocasia Stingray best een moeilijke plant dus werd het tijd om de ultieme verzorgings tips te delen met jullie!

Hoe verzorg ik mijn Alocasia Stingray nou het beste?

  1. Houd de grond constant licht vochtig maar pas op dat hij niet te nat staat, geef de Alocasia iedere keer kleine slokjes water, merk je dat hij erg snel is uitgedroogd geef hem dan wat meer, Blijft hij te lang nat? Geef hem dan wat minder water per gietbeurt. Wanneer de plant te lang te nat staat kan hij wortelrot krijgen.
  2. Weet je niet precies of je Alocasia vochig is? Steek je pink in de aarde, blijft de aarde plakken? Dan is de plant nat genoeg, valt de aarde ervan af dan is de aarde te droog.
  3. De Alocasia staat graag op een lichte standplaats maar zeker niet in de volle zon, dan heb je kans op bladverbranding. Als de Alocasia te weinig licht krijgt kunnen zijn bladeren gaan hangen en kunnen zijn bladeren bruine randen krijgen.
  4. Zorg dat de plant niet op de tocht staat hij geeft de voorkeur aan een warme omgeving, hou een temperatuur aan tussen de 15 en 25 graden Celsius. Zet hem niet in de buurt van een verwarming want dit is dan weer te droge lucht.
  5. Besproei de plant regelmatig met een plantenspuit, zo hou je de luchtvochtigheid op peil en houd je ongedierte uit de buurt!
  6. De Alocasia groeit snel uit zijn pot, het is aan te raden om hem eens per jaar te verpotten, kies dan een pot die 20% groter is dan de vorige pot, zo hebben de wortels genoeg ruimte om verder te groeien.  Als je een sierpot koopt zonder gat erin kun je het beste wat Hydrokorrels onderin leggen, dit zorgt ervoor dat er geen laag water in de pot blijft staan.
  7. plant de pot over in de lente dan kan de plant zich beter herstellen.
  8. De Alocasia Stingray is een hongerige plant geef hem daarom vanaf Maart tot en met Oktober elke maand vloeibare plantenvoeding, zorg dat je nooit teveel voeding geeft aan je plant dit kan schadelijk zijn, op de fles plantenvoeding staat precies hoeveel je nodig hebt.

 

Wat is er aan de hand met mijn Alocasia Stingray?

Mijn Alocasia krijgt gele bladeren!

Waarschijnlijk krijgt jou Alocasia teveel water! Teveel water is niet goed voor het wortelstelsel van de plant waardoor deze kan gaan rotten en gele bladeren krijgt. Geef een week even geen water totdat de grond de kans heeft kunnen krijgen om helemaal op te drogen, hierna kun je langzaam aan weer beginnen met kleine beetjes water geven. Het gele blad gaat helaas niet meer herstellen je kunt deze afsnijden doe dit zo dicht mogelijk tegen de hoofdstam op.

Mijn Alocasia heeft slaphangende bladeren?

Waarschijnlijk krijgt jou Alocasia te weinig water! Om de plant te kunnen laten herstellen geef je hem elke dag een beetje water, doe dit in de zomer 2x per dag. Liever te weinig water in een keer dan teveel!

Mijn Alocasia groeit 1 kant op!

Jou Alocasia staat te donker en groeit naar het licht toe, dit kan geen kwaad maar om de plant meer sierwaarde te geven kun je de plant dichterbij het licht zetten of draaien zodat de stelen weer recht groeien.

Mijn Alocasia maakt baby’s!

Dit betekent dat jij goed voor je Alocasia zorgt! Als de baby plantjes meer dan 4 blaadjes heeft kunnen ze verpot worden naar een eigen pot, Zorg dat je de moeder plant uit de pot haalt, alle aarde van de wortels afhaalt en dan de baby plantjes van de moeder wortelstok los snijd. Doe dit het liefste in de lente zodat de wortels zich snel kunnen herstellen.

Mijn Alocasia heeft rare witte beestjes!

De Alocasia’s zijn gevoelig voor spint , het kan het geval zijn dat de lucht in jouw huis te droog is, dit kan je makkelijk voorkomen door de plant 1x per week te sproeien. Wanneer je spint hebt gespot op jou Alocasia is het slim om hem tijdelijk buiten te zetten dit kan natuurlijk alleen wanneer het boven de 15 graden is buiten, de wind en regen zullen de spint laten verdwijnen. Daarnaast zijn er een hoop biologische bestrijdingsmiddelen om de spint te bestrijden, deze zijn te koop in tuincentra’s.

Veel plezier met jou Alocasia Stingray! Het is een prachtige aanwezige bladplant in jouw interieur!