DIY Komkommer rek

DIY Komkommer rek

Wij recyclen graag zoveel mogelijk in de tuin. Toen de komkommers eenmaal begonnen te klimmen hadden we al snel een rek nodig waar ze tegen aan konden groeien, Maar hoe maak je dat simpel in een kas zonder al teveel ruimte in te nemen? Jeroen had gelijk wilde ideeën en plannen(Als ik die man toch niet had..) Al snel kwamen er allerlei bamboestokken naar binnen en begon die allemaal moeilijke knooptechnieken uit te leggen…. Tijd voor mij om wat anders te gaan doen, denkend dat het uren zou duren was Jeroen binnen een kwartier klaar en showde hij trots zijn super simpele klimrek! We hebben hem eerst 2 weken zelf geprobeerd om te kijken of hij daadwerkelijk zo effectief is en ik kan jullie vertellen ; Dat is ie! Het klimrek is perfect, zo krijgen alle komkommers genoeg licht en ruimte om recht naar beneden te kunnen groeien(Ook wij hebben nog wel eens een kromme maar dat is moeder natuur). Daarnaast heb je veel minder kans op meeldauw omdat de bladeren niet te krap op elkaar zitten!

 

Benodigdheden:

  • 3 bamboestokken( Genoeg voor 3 meter afstand!)
  • Stevig touw
  • Klemmen of touw om je komkommers op te binden.

P.S. Probeer de spullen die je gaat gebruiken niet nieuw te halen maar te hergebruiken. Wij hadden nog oude bamboestokken liggen en hergebruikte de klemmen van voorgaande jaren. Het touw hebben we als enige nieuw moeten kopen, wij kopen dan gelijk een grote rol en gebruiken deze voor van alles, we proberen zoveel mogelijk  knopen te maken die makkelijk uit te halen zijn zodat het touw daarna weer hergebruikt kan worden!

Beschrijving:

  • Plaats de stokken op 1.5 meter afstand van elkaar af( Je kunt er voor kiezen om de palen op 1 meter te plaatsen maar dan heb je wel een extra bamboestok nodig)
  • Waar de mogelijkheid ligt om ze te verankeren(schoorlijn) doe dit dan zeker, op de foto hierboven zie je dat Jeroen ze vastmaakt aan de stalen balk van de kas!
  • Maak aan de eerste stok een stevige knoop, vervolg je weg richting de 2e paal en draai hier het draad 1x stevig omheen(soort weven) vervolg je weg naar de laatste paal , trek het touw strak aan, let op: niet te strak anders trek je de buitenste palen naar binnen toe. Na het strak trekken kun je een stevige knoop leggen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Herhaal dit proces in totaal 4 of meerdere keren tot aan de gewenste hoogte.
  • Span tussen de horizontale draden een verticale lijn van onder naar boven en trek het geheel strakker aan.
  • Leid nu je komkommer planten tegen de lijnen op en zet te vast bij een lijn met klemmen, touw of bindraad.

Klaar is jou eigen gemaakte komkommer rek! Zo ben je verzekerd van een geweldige komkommer opbrengst en heb je zo min mogelijk ruimte verlies! Ga jij hem maken? Laat het ons weten!