Eerste hulp bij het telen van Druiven!

Eerste hulp bij het telen van Druiven!

Druiven kweken is helemaal niet lastig, wel is het nodig om hem een goede verzorging te geven om zoveel mogelijk lekkere sappige druiven te krijgen aan het eind van het seizoen. Om dit te behalen heb ik zoveel mogelijk nuttige tips op een rij gezet om jou te verzekeren van die heerlijke oogst, wij verwerken de druiven zelf in heerlijke sappen, siropen, jam, gelei maar eten ze ook zo uit het vuistje!

 

Winter

  • Snoei de druif tussen November en december, De sapstroom is dan gestopt in de druif, op deze manier beschadig je de druif zo min mogelijk en gaat hij niet bloeden. Zorg altijd voor scherp en schoon gereedschap als je dit doet, zorg er daarnaast voor dat je dit in een droge periode doet zonder vorst anders heb je kans op schimmels of bevroren druiven takken. Je kunt de druif het beste naar eigen inzicht snoeien, snoei niet teveel hoofdtakken weg dit zijn vaak de draagtakken, mocht je een slungelinge plant hebben gekregen die wel toe is aan een goede snoeibeurt, doe dit dan vooral! De druivenplant zal hierdoor vaak productiever worden, snoei altijd 2 cm boven een oog af!

 

Lente

  • Geef de druif kalk vanaf januari tot uiterlijk eind maart, strooi de kalk niet direct bij de stam maar zo een 20 cm bij de stam vandaan, de druif heeft de meeste wortels aan de zijkanten groeien. Een handvol kalk is per druivenplant genoeg. Zorg dat je de druif elk jaar kalk geeft om een gezonde maar vooral productieve plant te krijgen!
  • Na het verhaal over kalk strooien moet je je druif uiteraard ook bemesten. Bemesten kun je het beste doen vanaf eind maart wanneer de druif uit begint te lopen, let wel op dat je niet te dicht op elkaar kalk strooit en bemest, probeer hier zeker een maand tussen te laten zitten. De beste bemesting voor een druif is stalmest, gebruik nooit verse mest maar mest die een paar jaar heeft gelegen. Heb je geen stalmest in handbereik gebruik dan gedroogde koemestkorrels.

Zomer

  • Wanneer de druif vol komt te zitten met de eerste vruchten ga je beginnen met nijpen, laat de 2 grootste druiventrosjes per tak hangen, nijp de rest er af (Zelf snap ik dat dit heel veel pijn doet en dat je me voor gek verklaart maar uiteindelijk kunnen niet alle trosjes uitgroeien tot grote stevige trossen!) Zorg er wel voor dat er genoeg ruimte tussen de 2 trossen zit zodat ze zich allebei mooi kunnen ontwikkelen tot volle trossen en geen strijd hoeven te voeren om licht en ruimte.
  • Begin vanaf eind juni tot eind augustus met de zomer snoei, Snoei iedere week alle nieuwe uitlopers na de trossen weg, hoe herken je een uitloper? Dit is vaak een dunne lichtgroene tak die groeit na jouw laatste druiventros, laat je deze te lang zitten dan maakt de nieuwe uitloper weer bloemen aan om zometeen weer nieuwe druiventrosjes te kweken, dit is natuurlijk niet de bedoeling want alle energie moet naar de bestaande druiventrossen gaan!
  • Naast het wegsnoeien van alle nieuwe uitlopers verwijder je ook al het blad wat over de trossen hangt, zo zorg je ervoor dat het zonlicht optimaal bij de druiven kan en deze een mooie rijping krijgen.

Herfst

  • Wacht tot je heerlijke druiven rijp zijn, haal ze er wel optijd vanaf anders krijg je last van mee-eters, de wespen, dit is zonde van al je werk!
  • Na het verwijderen van alle trossen gaat je druif in een ruststand en begint de cyclus vanaf november compleet opnieuw , zorg ervoor dat je je druif elk jaar opnieuw goed verzorgt waardoor je een rijkelijke oogst krijgt!

 

Met die heerlijke druiven kun je een hoop lekkere dingen maken namelijk; Jam, Gelei, Siroop, Sap, een hartige taart of een lekkere likeur. Wist je dat het druivenblad ook eetbaar is? Je maakt er de lekkerste Dolma’s mee! Gebruik hiervoor wel de jongere en groene bladeren voor, de oudere en grotere zijn vaak wat aan de taaie kant!

Heb jij nog druiven vragen stel ze dan onder deze blog dan beantwoord ik ze met alle liefde!