Eerste Hulp bij het verzorgen van Cactussen!

Eerste Hulp bij het verzorgen van Cactussen!

Cactussen, vele vinden het maar een complexe plant terwijl hij eigenlijk juist zo makkelijk in de omgang is! Oké hij prikt afentoe een beetje maar als je dat voor lief neemt , hem afentoe wat water geeft en voor hem zingt is hij echt de beroerdste niet!

Zoals vele van jullie weten ben ik cactus en vetplant verslaafd(licht uitgedrukt) en vertel ik jullie graag wat over de verzorging van deze aparte wezens… (Spoiler alert: Ook een cactus heeft water nodig!)

Waar kan ik mijn cactus het beste plaatsen?

Inprinciepe maakt het niet uit waar je de cactus plaatst, ze kunnen overal overleven zolang er maar licht is. Veel mensen denken dat een cactus het liefst in de volle zon staat aangezien ze in warme oorden in de volle zon opgroeien toch is dit niet waar, een cactus ervaart veel stress wanneer hij te lang te felle zon ontvangt daarom kun je een cactus het beste op een lichte plaats zetten waar hij maximaal 5 uur zonlicht per dag ontvangt. Er zijn ook cactussen die wat meer schaduw verlangen, dit zijn cactussen met een donkere kleur, plaats deze dan ook op een plek waar ze minder direct zonlicht ontvangen. Zorg er wel voor dat ze daglicht opvangen.

Als je een jonge cactus aanschaft plaats hem dan niet gelijk in 5 uur zonlicht per dag, laat hem geleidelijk aan  het zonlicht wennen, als je dit niet doet zal hij brandwonden krijgen die niet meer herstellen, uiteindelijk overlijd je cactus dan aan teveel stress verschijnselen.

Wanneer de zomer zich aankondigt kunnen de cactussen ook buiten worden geplaatst dit kan pas vanaf de minimale temperatuur van 15 ºC.  Cactussen kunnen absoluut niet tegen vorst , wanneer het s’nachts te koud word kun je je cactussen het beste binnen zetten. (Vanaf Oktober kunnen de planten sowieso het beste naar binnen worden gehaald aangezien ze vanaf November in winterrust gaan).

Hoe vaak moeten mijn cactussen water hebben?

Vaak denken mensen dat cactussen geen water nodig hebben , helaas het is waar elke plant heeft water nodig, de cactus iets minder dan de normale kamerplant maar zonder water word het zeuren en gaat je cactus snel dood. Teveel water word ook een probleem dan overlijd de cactus doordat zijn wortels wegrotten.. Wat is nu de juiste manier?

Het groei seizoen van de cactus ligt tussen de maanden Maart en  Oktober, dit betekent dat hij in deze maanden vaker water nodig heeft. Vanaf maart 1x per maand een flinke slok water, een cactus gedijd het beste op een natte en droge periode , dit betekent dat je hem 1x flink water geeft en daarna weer volledig laat uitdrogen, pas wanneer hij compleet droog aanvoelt geef je hem weer water. Wanneer cactussen voor een raam staan waar veel direct zonlicht op komt zullen ze wat vaker water nodig hebben , Mijn cactussen krijgen vanaf de maanden  Maart tot September elke 2 weken een slok water. 1x per maand krijgen de cactussen ook speciale cactus voeding, dit geef je vanaf de maand Maart tot en met september tijdens het water geven, op de voedingsfles staat de precieze doseer methode volg deze instructies dan ook op.

De cactussen gaan vanaf Oktober tot Februari in winterrust, dit betekent dat je ze verplaatst naar een koelere ruimte, als je dit doet hebben de cactussen tussen deze maanden geen water en geen voeding nodig, deze winterrust is nodig als je bloei wilt zien. Blijven de cactussen in de warme woonkamer staan dan hebben ze afentoe een klein slokje water nodig wanneer de potgrond volledig is uitgedroogd.

Mijn cactussen verpotten…

Een lekker prikkelig klusje, hoe doe je dit nou het makkelijkst? Laten we beginnen bij het begin, verpot een cactus alleen als het echt nodig is, wanneer de pot te klein word of wanneer je merkt dat je cactus achteruit gaat qua uiterlijk (bijv. rotte plekken/vieze beestjes in de aarde etc.) Er zijn meerdere methodes om de cactus makkelijk vast te pakken , wat je het beste kunt gebruiken: Een theedoek die je meerdere malen dubbel slaat, een vlees tang, krantenpapier/karton of hele dikke handschoenen. Als je een hele lange cactus hebt kun je een soort hefboom creëren door de stekels vast te prikken in een handdoek/theedoek.

Let op ! Een cactus heeft liever een kleiner potje dan een te grote pot, wanneer je hem een te grote pot geeft krijgen de wortels teveel voeding binnen waardoor de wortels verbranden, geef de cactus dus altijd een potmaat die 20 procent groter is dan zijn vorige, vul deze met speciale cactusgrond.( te koop bij tuincentra’s of maak hem zelf!)

Moeten mijn cactussen ook gesnoeid worden, En wat doe ik dan met het snoeiafval?

Soms word een cactus te groot voor het huis of valt hij om door zijn eigen gewicht, dan word het noodzakelijk om hem te snoeien. Snoei de cactus altijd met een schoon en scherp mes , dit maakt de wond minder heftig. Een cactus gaat na het snoeien altijd bloeden, je kunt dit stelpen door er as op te deppen (Sigaretten as bijv.) Let op! Sommige cactussen hebben giftig sap! Was daarna dus altijd goed je handen en stop je vingers niet in je mond of ogen. Wanneer je een stuk hebt afgesneden kun je deze laten 2 a 3 dagen laten drogen en daarna oppotten in de cactusgrond, dit word dan uiteindelijk weer een nieuwe plant!

Bloeiende cactussen!

Wist je dat veel cactussen prachtige bloemen hebben!? Ze bloeien wanneer je ze een kou periode hebben gehad, zet je cactussen in de winter(december – februari) op een koele plek(10-12 graden). Geef ze op deze plaats 3 maanden lang geen water, na 3 maanden verplaats je de cactussen weer terug naar hun normale plaats en begint weer met water geven, vele cactussen kunnen dan gaan bloeien! Wist je dat veel cactussen adembenemende bloemen hebben? Sommige kunnen wat stinken en sommige planten gaan dood na hun bloei, dit kan je per soort specifiek opzoeken op internet.

Ga je het na mijn tips toch maar eens proberen!? Het zijn zulke dankbare planten en de verzorging is easy-peasy!