Gember kweken

Gember kweken

Gember, onmisbaar in vele gerechten, geurige curry’s, gemarineerde kip, kruidentheeën en nog veel meer, En naast dat het heerlijk is in je eten heeft het ook vele gezondheidsvoordelen!

Een paar redenen waarom gember zo goed voor je is:

  • Gember geeft een heerlijke pittige smaak maar ook een heerlijke frisse!
  • Gember gaat misselijkheid tegen.
  • Gember is een natuurlijke ontstekingsremmer.
  • Gember versnelt je stofwisseling.
  • Gember helpt je spieren te ontspannen.
  • Gember is goed voor je spijsvertering.
  • Gember is goed tegen hoofdpijn.

Genoeg redenen dus om meer gember te gebruiken in de keuken, wat is dan mooier dan niet meer naar de winkel te hoeven voor dat stuk gember maar dit zelf te kweken op je balkon/tuin? Hieronder leg ik je precies uit hoe simpel jij zelf Gember kweekt!

Stap 1:

Allereerst heb je een biologische gemberwortel nodig met veel knobbels(Hieraan komen de uitlopers). Als je een stuk gember koopt in de supermarkt is de kans aanwezig dat deze niet zal gaan schieten aangezien deze bespoten zijn met groeiremmers, Deze zijn dus niet geschikt voor het kweken van gember.

Stap 2:

Begin op tijd met de kweek van jou eigen gember, gember heeft een lang groeiseizoen. Begin te stekken rond begin Januari.

Snij de wortelstok van de gember in stukken ter duimdikte grote, let wel op dat er per stuk meerdere knobbels aanzitten.

Stap 3:

Leg de gember in bakjes met de knobbeltjes in een klein laagje water, check dit laagje water iedere dag en voeg water bij wanneer nodig, wanneer er worteltjes aan je gember beginnen te groeien zijn ze klaar om op te potten in een pot!

Stap 4:

Let op een gember wortel groeit vooral horizontaal en nemen veel ruimte in beslag, gebruik dus een ruime pot voor het oppotten van jou stukje gember.

Stap 5:

Een gember wortel is erg hongerig en heeft dus voldoende voeding nodig, Vul de pot dus met voedzame potgrond en leg jou stukje gember wortel in het midden met de knoppen naar boven gericht, strooi hier een dun laagje aarde overheen.

Stap 6:

 

Zet je gember wortel op een warme plek neer het is van nature een exotische plant, plaats hem bijv. op je raamkozijn bij een zonnig raam of zet hem na ijsheiligen in de kas.

Stap 7:

Geef vanaf nu je gember wortel elke dag een slokje water, geef vanaf maart iedere maand een beetje plantenvoeding zo groeit jou plant nog harder!

Uiteindelijk kun jij je eigen gekweekte gember eten! Wist jij dat eigen gekweekte gember er heel anders uitziet en daarnaast ook veel smaakvoller en pittiger is?