Eerste hulp bij zaaien!

Eerste hulp bij zaaien!

Je eigen groente kweken, een bloementuin aanleggen, kamerplanten kweken of meer vaste planten in de tuin? Het kan allemaal door middel van zaaien!

Veel mensen denken dat zaaien een gecompliceerd proces is maar iedereen kan het leren, Wel is er een stappenplan nodig wat je moet volgen om zo snel mogelijk resultaat te krijgen, je wilt natuurlijk prachtige gezonde planten en geen slap hangende zaailingen. Het is geweldig om je eigen planten te zien groeien uit dat ene zaadje wat jij geplant hebt daarnaast is de keuze reuze in het zaden assortiment, vaak zitten er aparte soorten bij die je niet als volgroeide plant kunt kopen.

Als hulp middel heb ik hieronder een klein stappenplan gemaakt!

 1. Gebruik goede zaai en stek grond, of maak je eigen mengsel*, Zaai en stekgrond bevat weinig voedingsstoffen en is fijn van structuur , perfect voor de ontkieming van je zaden.
 2. Koop verse zakjes met zaden, deze zijn te koop in tuincentra’s , bij een kwekerij en online webshops.(o.a. Dutch garden seeds, Garant zaden , Bolster , Vreeken’s zaden , Zadenenzo etc.)
 3. Voor het zaaien van zaden heb je ook een zaaibak nodig natuurlijk, deze kun je aanschaffen bij de winkels genoemd bij stap 2 , Je kunt ook net als mij de plastic potjes hergebruiken die je krijgt bij het aanschaffen van tuinplanten, kamerplanten etc.(Beter voor het milieu!)
 4. Maak van houtmateriaal wat je over hebt in dunne strippen, deze kun je gebruiken om de naam van de plant op te schrijven!,  Zo vergeet je niet welk plantje wat is(Ja ook mij is dat overkomen…)
 1. Check het zakje zaad, op de achterkant staat altijd in welke maand je het moet zaaien, of het buiten of binnen gezaaid moet worden en wanneer je ongeveer kunt verwachten dat je het kunt oogsten of gaat bloeien. Ook staat er vaak op vermeld of zaden veel warmte of juist koelte nodig hebben om te ontkiemen, weet je het niet zeker? Er zijn tegenwoordig een heleboel Facebook groepen over moestuinieren en tuinieren zelf, stel daar je vraag dan krijg je een hoop ervaringen terug, Ook kun je het even googlen, vaak vind je genoeg website’s die je de juiste informatie geven over lichtbehoefte en zaaidiepte.
 2. Stop wat Zaaigrond in je kweekbak/potje , druk dit stevig aan , open je zakje zaad en zaai zo dun mogelijk, dit betekent dat je maar een klein beetje zaden uit de verpakking haalt en deze één voor één laten vallen op de aarde, probeer ze zoveel mogelijk te verdelen. Heb je te weinig ruimte in je kweekbak/potje, Schroom dan niet om een extra bak/pot te pakken, liever te weinig zaden in één bakje dan teveel.
 3. Bedek de zaden met een dun laagje grond en druk dit heel lichtjes aan.
 4. Geef na het zaaien gelijk water. Niet met een gieter want dan drijven je zaadjes alle kanten op in het grond mengsel. Geef water met een plantenspuit of zet het bakje in een schaal met water en haal deze er na een uur weer uit , dan heeft de grond zich vol kunnen zuigen met water.
 5. Steek nu je planten label erbij en zet je bakje op een lichte plek, op de vensterbank, in een serre of verwarmde kas etc.
 6. Hou je plantjes goed vochtig maar niet te nat, hierdoor gaan ze schimmelen.

Verplanten.

Al je zaden zijn uitgekomen en groeien goed , zo goed ze groeien letterlijk hun bakje uit! Wat moet je dan doen?

 1. Je kiemplantjes moeten minstens 2 echte bladeren hebben voordat je gaat verspenen, de eerste 2 blaadjes die aan je plantje komen te zitten zijn de kiemblaadjes, de blaadjes die daarna volgen zijn de blaadjes van het plantje , als deze er eenmaal aanzitten kun je ze verspenen.
 2. Maak de plantjes zo veel mogelijk los , probeer bij elk plantje een beetje grond om de wortels te houden.
 3. Neem wat grotere bakjes/potten en vul het bakje/potje met normale potgrond tot ongv. 3 kwart, zet je plantje erin en vul de pot tot aan de rand met potgrond, druk je plantje stevig aan in de potgrond en geef hem weer water.
 4. Probeer dit soort werkzaamheden lekker buiten te doen , Lekker gezond in de frisse lucht en je hebt al die aarde niet in je huis, ik zeg Win win!
 5. Kijk goed op het zakje zaad wanneer je je plantje kunt uitplanten in de volle grond, sommige planten kunnen niet tegen kou en vorst en moeten wachten tot na ijsheiligen(15 mei) om naar buiten te mogen, andere planten houden juist weer van kouder weer, deze informatie staat allemaal op de achterkant van het zakje zaad.

Je eigen zaai/stek grond maken

Door een goede zaai/stek grond te gebruiken verhoog je de kans op slagen met zaaien, het is vele malen goedkoper en een stuk milieuvriendelijker om het zelf te maken. Daarnaast is het easy-peasy!

Gebuik goed verteerde compost en voeg hier grof zand/perliet/vermiciliet aan toe , meng dit allemaal door elkaar in een grote emmer/ speciekuip en klaar is jou eigen gemaakte zaai/stekgrond!

Wat ga jij zelf zaaien dit jaar? Je hebt niet veel ruimte nodig, veel groente en bloemen kunnen ook groeien in een pot! Ik ben benieuwd!